Vracanie

  • Deti vracajú pri chorobách častejšie ako dospelí

  • Je to často obrana pred škodlivými látkami v žalúdku – tak sa ich telo zbavuje

  • Vracanie u detí môže pôsobiť hrozivo, ale zvyčajne rýchlo ustane

  • Najvážnejším rizikom vracania u detí je dehydratácia (odvodnenie, nedostatok tekutín v tele)

  • Najdôležitejšie je dieťa upokojiť a zabrániť dehydratácii

  • Vyhľadajte lekára, ak má dieťa príznaky

    • dehydratácie

    • opakovane vracia zelený alebo krvavý obsah

    • má výraznú pretrvávajúcu bolesť brucha s vracaním

    • neprestáva vracať a vyzerá veľmi choré (je bledé, malátne, schvátené)

  • Volajte lekárovi, ak dieťa

    • má menej ako 3 mesiace a vracia

    • má 3 – 12mesiacov a opakovane vracia

Čo je vracanie
Vracanie nastáva vtedy, keď je obsah žalúdka dieťaťa vytlačená cestou pažeráka von z úst. Je to reflexná reakcia brušných svalov a bránice, vyvolaná dráždením mozgového centra pre vracanie. Do mozgu sa tieto vzruchy dostávajú:
  • nervami zo žalúdka a čriev, keď je tráviaci trakt dráždený infekciou alebo upchatím

  • chemikáliami v krvi (napr. liekmi)

  • psychologickými podnetmi ako napríklad stres, strach, úzkosť

  • pri podráždení zrakových alebo čuchových nervov

  • stimulmi zo stredného ucha (napríklad nevoľnosť pri cestovaní)

Vracanie je potrebné odlíšiť od „grckania“ po kŕmení alebo pri odgrgnutí: vracanie je silené, prudké a opakované, grckanie môže tiež pôsobiť niekedy prudko a môže byť prúdom, ale Deti vracajú pri chorobách častejšie ako dospelí Je to často obrana pred škodlivými látkami v žalúdku – tak sa ich telo zbavuje Vracanie u detí môže pôsobiť hrozivo, ale zvyčajne rýchlo ustane Najvážnejším rizikom vracania u detí je dehydratácia (odvodnenie, nedostatok tekutín v tele) Najdôležitejšie je dieťa upokojiť a zabrániť dehydratácii Vyhľadajte lekára, ak má dieťa príznaky o dehydratácie opakovane vracia zelený alebo krvavý obsah o má výraznú pretrvávajúcu bolesť brucha s vracaním o neprestáva vracať a vyzerá veľmi choré (je bledé, malátne, schvátené) Volajte lekárovi, ak dieťa o má menej ako 3 mesiace a vracia o má 3 – 12mesiacov a opakovane vracia vyskytuje sa často krátko po kŕmení, nie je silené – je bez námahy a nespôsobuje výraznú nepohodu. Príčina nemusí byť zrejmá, ale často je to prekrmovanie alebo nedostatočné odgrgnutie, reflux, prípadne expozícia cigaretovému dymu alebo intolerancia mlieka.

Aké sú príčiny vracania?
Najčastejšou príčinou sú infekcie.

Infekcie tráviaceho traktu: Infekcie žalúdka (gastritída) alebo žalúdka a čriev (gastroenteritída) – spôsobené vírusmi alebo baktériami. Tento prejav infekcie netrvá zväčša dlho a pôsobí hrozivejšie ako v skutočnosti je. Je to obrana žalúdka pred jedovatými látkami. Tak sa chráni pred vstrebaním a postupom týchto škodlivín ďalej do organizmu. Pri týchto infekciách má dieťa bolesť brucha, často aj hnačky prípadne horúčky. Často je príčinou rotavírus, proti ktorému je dobrou ochranou očkovanie.

Infekcie mimo tráviaceho traktu: Sú to napríklad infekcie dolných dýchacích ciest (zápal pľúc), angíny najmä streptokokové, infekcie močových ciest (zápal obličiek – pyelonefritída), zápal stredného ucha (otitída), zápal mozgových blán (meningitída), otravy krvi (sepsa) alebo akútny zápal slepého čreva (apendicitída).

Trvajúce silené vracanie (projektilové vracanie) u dojčiatka vo veku medzi 2 týždňami a 4 mesiacmi života môže byť prejavom upchatia tráviaceho traktu: ide o vrodenú vývojovú chybu hypertrofickú pylorostenózu:

Hypetrofická pylorostenóza je zhrubnutie svalu medzi žalúdkom a dvanástnikom, čo spôsobuje, že strava nemôže prechádzať ďalej do čriev. Dôležitým príznakom je opakované silné vracanie zvyčajne prúdom do 15 -30 minút po kŕmení. Je nevyhnutné okamžité lekárske vyšetrenie.

Nepriechodnosť črievka môže byť od narodenia aj v iných častiach, môže byť spôsobená aj novým „zamotaním“ čreva (invaginácia alebo ileus).

U malých bábätiek je časté vracanie malého množstva mlieka, kedy ide najskôr o reflux zo žalúdka do pažeráka až úst – nazývaný gastroezofageálny reflux.

Ako sa infekcie, spôsobujúce vracanie, prenášajú?

Infekcie žalúdka a čriev sa prenášajú osobným kontaktom, hlavne v rodine alebo v predškolských zariadeniach a detských centrách, v bazénoch, je to ochorenie veľmi nákazlivé. Osoba môže infekciu preniesť hlavne v období, keď vracia a má riedke stolice, ale niekedy aj dlhšie. Nakazená môže byť aj voda vo vodných zdrojoch, hlavne v studniach, alebo môže ísť o „otravu jedlom“, keď je v jedle prítomná jedovatá látka (toxín, vytvorený baktériami), a pri nedostatočnej tepelnej úprave alebo pri nesprávnom skladovaní potravín. Infekcie močových ciest sa môžu prenášať z oblasti konečníka zo stolice napríklad pri nesprávnej hygiene, alebo tiež z okolitého prostredia. U malých detí môže prechádzať baktéria z čreva do okolitého tkaniva a ďalej do močového traktu.

Čo robiť pri vracaní

Nekomplikované vracanie zvyčajne prestane samo. Pri vracaní je nevyhnutné dohliadnuť, aby dieťa zvratky nevdýchlo do dýchacích ciest – najlepšie je dieťa polohovať v sede v miernom predklone alebo u malých detí prípadne v ľahu na boku.

Nepodávajte bez odporúčania lekára lieky proti vracaniu. Mohlo by prísť k prekrytiu príznakov závažného ochorenia.

Krátkotrvajúce vracanie bez iných príznakov zriedka vedie k nedostatku tekutín (dehydratácii). Pri opakovane vracajúcom dieťati je niekedy ťažké zabezpečiť dostatok tekutín. K stratám tekutín často prichádza, ak má dieťa aj horúčku alebo hnačku. Najlepšou náhradou tekutín je podávanie rehydratačných roztokov – špeciálne pripravených roztokov vody, minerálov a cukru (napr. Kulíšek, BioGaia Plus, Enhydrol)

Ako doplnenie tekutín môžu poslúžiť aj nesýtené minerálne vody (Budiš, Slatina, Fatra a pod.), prípadne slabý čierny čaj mierne sladený glukózou (glukopur, hroznový cukor - dostupné v lekárňach). Pri odmietaní iných tekutín môžete podať aj vodou riedenú jablkovú šťavu. Nepodávajte len čistú vodu.

Nepodávajte neriedené ovocné šťavy, džúsy alebo limonády. Nepodávajte sýtené nápoje ani nápoje s obsahom kofeínu ako koka-kola, pepsi-kola alebo iné sýtené nápoje. Napriek častým odporúčaniam (dokonca aj od zdravotníkov) sú tieto nápoje úplne nevhodné, a ich podávanie môže Vášmu dieťaťu zhoršiť zdravotný stav. Obsahujú totiž nežiaduce množstvá minerálov a iných látok (napríklad veľké množstvo cukrov a fosforečnanov), ktoré môžu ešte zhoršovať stav hydratácie a tiež poškodzovať sliznicu, „zranenú“ infekciou.

Ak Vaše dieťa opakovane vracia, nepodávajte mu pevnú stravu. Najmenej 24 hodín by ste mu nemali ponúkať bežné jedlo.

Postup zavodňovania záleží od veku. Čím je dieťa mladšie, tým je náchylnejšie k vážnemu nedostatku tekutín:

Plne dojčené bábätká:
  • dojčite každé 2 hodiny 5-10 minút

  • ak dieťa nevracia 8 hodín, môžete dojčiť ako zvyčajne

  • ak sa k vracaniu pridáva aj hnačka, pridajte medzi dojčením orálny rehydratačný roztok (ORR) približne 10ml/kg hmotnosti dieťaťa na každú hnačkovitú stolicu - po lyžičkách alebo striekačkou po 5-10ml, nepodávajte čistú vodu

  • ak dieťa stále vracia a neudrží ani malé množstvo materského mlieka, kontaktujte lekára

Nedojčené bábätká na dojčenskom mlieku (formule)
  • na začiatku nepodávajte formulu, ale malé množstvá orálneho rehydratačného roztoku: Najprv 5ml (jedna malá kávová lyžička alebo podajte striekačkou) každých 10-15 minút, po hodine podávajte 10-20 ml každých 5-10 minút v prípade, že dieťa udrží podávané malé množstvá bez vracania. Tekutiny zvyšujte po malých množstvách, aby ste nepodráždili žalúdok príliš veľkým objemom a dieťa nezačalo opäť vracať

  • ak dieťa nevracia viac ako 2-3 hodiny, začnite podávať formulu, najprv 5 – 10ml, ak mliečko stoleruje, podávajte ďalšie 2 – 3 hodiny v menších množstvách asi 20-30 ml každú hodinu a medzitým ponúkajte aj rehydratačný roztok (obmedzenia pri súčasnej hnačke viď v článku Hnačka

  • ak sú zavedené príkrmy, môžete podať aj malé množstvá mäkkej nedráždivej stravy –banán, kašu, ryžový príkrm, netukové keksy a pod.

  • dieťa nad 6 mesiacov môže odmietať neochutený rehydratačný roztok; v lekárňach je možné dostať niekoľko typov rehydratačných roztokov čiastočne ochutených, alebo je možné pridať trochu jablkového džúsu

  • nepodávajte čistú vodu

Deti staršie ako 1 rok života
  • môžete podávať rehydratačný roztok, prípadne nesýtenú minerálnu vodu alebo slabý čierny čaj v malých množstvách (1-2 malé kávové lyžičky alebo 5-10 ml striekačkou) každých 10 minút, po hodine podľa tolerancie postupne zvyšovať množstvo tekutín, naďalej v odstupe 10 minút

  • dieťa je zväčša veľmi smädné, napriek tomu nepodávajte väčšie množstvo tekutín naraz v prvých hodinách

  • dieťa môže odmietať neochutený rehydratačný roztok; je možné ho ochutiť pridaním malého množstva jablkovej šťavy alebo džúsu, je možné podávať aj malé množstvá vody

  • pri opakovanom vracaní niekedy pomôže roztok schladiť alebo zmraziť do formy nanuku alebo kociek (výhodou je atraktívnosť pre dieťa ako i zabezpečenie pomalého dávkovania tekutín)

  • ak dieťa nevracia 6 - 8hodín, môžete začať podávať malé množstvá nedráždivej stravy (sucháre, toasty, varená mrkva, zemiaková kaša alebo ryža, banán)

  • nenúťte dieťa do jedla, ak bude hladné vypýta si, ale nedovoľte dieťaťu nevhodné pochutiny v snahe do neho dostať aspoň niečo, dôležité je zabezpečiť dostatok tekutín

Rehydratačné roztoky:

Vracaním dieťa stráca veľa tekutín, ale aj žalúdočných štiav prípadne iných dôležitých látok, preto je nevyhnutné zabezpečiť, aby boli nahradené v dostatočnom množstve a v správnom zložení. Najvhodnejšie sú špeciálne tekutiny – voláme ich orálne rehydratačné roztoky (latinsky os – ústa, oralis – ústami) – ORR.

ORR obsahujú nielen vodu ale aj správne množstvá minerálov a cukrov (sacharidov), potrebných ako náhradu stratených tekutín. Sú veľkou pomocou v domácej starostlivosti o deti s vracaním, vytrvalosť v ich podávaní môže zabrániť nutnosti infúznej liečby.

Sú dostupné v lekárňach, zvyčajne sa neodporúča pripravovať ich doma.

Aké jedlo ponúkať väčším dojčatám a deťom po ústupe vracania?

Začínajte pečivom: diétne sucháre, staršie biele netukové pečivo, ryžové chlebíčky, výnimočne slané tyčinky bez zrniek a soli.

Varená ryža, biela bezvaječná cestovina, ryžová cestovina.

Zelenina: uvarená alebo dusená na vode, bez tuku (začínajte zemiakom, postupne mrkvu, petržlen, cuketu, tekvicu)

Ovocie: len potlačený banán, strúhané jablko bez šupky alebo dusené na vode

Kaše: zemiaková, ryžová, krupicová len na vode bez masla a mlieka

Mäso: varené netučné (kuracie, morčacie, teľacie, králičie) Pri zlepšovaní stavu a formovanej stolici možno zaradiť biely nízkotučný jogurt s probiotickou kultúrou, postupne nízkotučný tvaroh, najemno nastrúhaný eidam s 30% obsahom tuku.

Jedlo má byť ľahko stráviteľné, nedráždivé. Na začiatku má byť jedlo mixované, kašovité, postupne mleté alebo nadrobno posekané (menšie deti).

Nevhodné potraviny: sladkosti, tukové keksy, nafukujúca zelenina (kaleráb, kapusta, hrášok, brokolica, karfiol), strukoviny, hríby, tučné mäso, údeniny, párky, vyprážané jedlá, vajíčka, grahamové a celozrnné pečivo, tukové pečivo, mak, orecha, korenené jedlá, zapražené polievky a omáčky. Na začiatku mliečne výrobky,

Ako rozpoznať, kedy treba ísť k lekárovi

Najčastejšou komplikáciou vracania je dehydratácia. Je to nedostatok ekutín v tele a ak dosiahne ťažký stupeň, môže byť život-ohrozujúcim stavom (telo stráca draslík, sodík a chlór, čo vedie k poruchám vnútorného prostredia).

Vaše dieťa má dostatok tekutín ak:

  • má normálnu farbu kože (pri horúčke môže byť červenšia)

  • má slzy pri plači

  • má vlhké sliznice vnútri úst (pery a jazyk môžu byť suchšie)

  • prejavuje sa ako zvyčajne a je normálne aktívne

  • môže byť spavejšie, ale je ľahké ho zobudiť

  • močí ako zvyčajne

Pri týchto príznakoch dehydratácie treba kontaktovať lekára:
  • spavosť, letargia, nezáujem o hru, alebo naopak nepokoj a dráždivosť

  • únava a malátnosť u staršieho dieťaťa

  • u dojčaťa do 1 mesiaca teplota nad 37,5°C

  • pri plači málo sĺz alebo žiadne slzy

  • suchá chladná koža, mľandravá zvrásnená hlavne na bruchu

  • vpadnuté oči

  • suché sliznice v ústach (suché pery a jazyk nemusia znamenať dehydratáciu)

  • u malých dojčiat výrazne vpadnutá veľká fontanela (mäkké miesto na vrchu hlavy)

  • výrazný smäd

  • strata hmotnosti (strata viac ako 5% z hmotnosti)

  • rýchla akcia srdca, rýchle hlboké dýchanie, alebo miznúci tep na periférii

  • u dojčiat menej časté močenie ( má menej ako 6 mokrých plienok za deň), nemočenie 6-8 hodín, malé množstvo tmavého moču

  • u starších detí nedostatočné močenie za posledných 8-10 hodín

Vracanie môže byť prejavom iného zdravie ohrozujúceho stavu.

Bezodkladne vyhľadajte lekára, ak má dieťa:

  • opakované neutíchajúce vracanie viac ako 24 hodín

  • vracanie zeleného obsahu, opakované vracanie prúdom

  • krv vo zvratkoch

  • výraznú bolesť brucha

  • opuchnuté výrazne zväčšené brucho

  • letargia (nadmerná spavosť) alebo výrazná predráždenosť dieťaťa

  • kŕče – epileptické zášklby

  • horúčku

    • u dojčaťa do 3 mesiacov teplota nad 38°C

    • u dieťaťa 3-6 mesačného teplota nad 38°C viac ako 24 hodín

    • u staršieho dieťaťa nad 38°C viac ako 5 dní alebo teplota nad 40°C viac ako 1 deň alebo teplota nad 39°C neodpovedajúca na liečbu liekmi proti teplote

MUDr. Beata Kartousová a výbor SSPPS SLS

Zdroje:

Kids Health from Nemours. https://kidshealth.org/#cataches

Ask Dr. Sears: https://www.askdrsears.com/

Healthy Children.org: https://www.healthychildren.org/English/Pages/default.aspx

Raisinchildren.net.au: https://raisingchildren.net.au/

Informáciami na webe Pediatridetom.sk chceme pomôcť porozumieť a správne pristupovať k rôznym zdravotným problémom, ale neposkytujeme osobné zdravotné poradenstvo. Rady a poučenia v žiadnom prípade nenahrádzajú zdravotnú starostlivosť, poskytovanú lekármi a inými kvalifikovanými zdravotníckymi pracovníkmi. Ak máte obavy o zdravie svojho dieťaťa alebo potrebujete zodpovedať otázky ohľadne zdravotného stavu alebo odporúčanie liečby, vyhľadajte svojho lekára alebo pohotovostné zdravotné služby.